Nieuws

April klompenmaand 2019

By 22 mei 2019 No Comments

De April Klompenmaand 2019 stond in het teken van verschillende activiteiten, bezienswaardigheden, presentaties én meer. We kijken terug op een maand waarin de klomp veel aandacht gekregen heeft in de regio van Het Groene Woud. Daar zijn we trots op!

We willen iedereen die een bijdrage heeft geleverd aan de April Klompenmaand hartelijk bedanken. Op naar de volgende Klompenmaand!

April klompenmaand 2019

Wat werd er over de April Klompenmaand geschreven?

April Klompenmaand Groene Woud

Voor het tweede jaar op rij is april door Stichting Brabantse Klomp gebombardeerd tot April Klompenmaand in Het Groene Woud, met als thema Brabantse Klomp & Brabants Populierenlandschap.

Klompen in het Groene Woud
Europees Erfgoed

In Liempde was er een wandelexcursie – Klompenmars – o.l.v. een gids, een lezing over voorpootrecht en demonstraties handmatig klompen maken en de Klompolympics tijdens de Boeremèrt.

Lezing voorpootrecht in Liempde
Onthulling Bestse Klomp

Een feestelijke onthulling van een grote Bestse klomp. Die wordt geplaatst bij Klompenfabriek Van der Velden in Best. De historie van de klomp wordt zo extra onder de aandacht gebracht.

Onthulling Bestse klomp
Schijndelse Klompenbeleefroute-web

De Klompenbeleefroute richt zich op een deel van Het Groene Woud. Men kan routes door het gebied maken langs bezienswaardigheden op het gebied van klompen en het populierenlandschap.

Klompenbeleefroute Schijndel
Demonstratie handmatig klompen maken

Ieder jaar op Tweede Paasdag staat de tijd in Liempde even stil. Lopend op klompen en traditioneel gekleed de jaren twintig herleven. Een markt uit grootmoeders-tijd gecombineerd met spectaculaire tijden.

Boeremert in Liempde
Klompen van de toekomst

De Gasthuishoeve in Sint-Oedenrode opende de Klompenwerkplaats van de Toekomst. Deze werkplaats combineert traditionele klompenmachines met nieuwe methoden.

Werkplaats Sint-Oedenrode
Familie van Kaathoven

Zelfs de spinnenwebben in zijn fabriekje hebben bijna een monumentale status. Klompenmaker Hennie van Kaathoven vierde het 100-jarig bestaan van zijn oude, bescheiden klompenmakerij in Schijndel.

Klompenmakerij van Kaathoven
Brabantse Klompenmakersfamilies

Rond de vorige eeuwwisseling waren er in Best liefst 90 klompenmakerijen actief die een belangrijke afnemer waren van het populierenhout. Nu biedt de fabrieksschoorsteen nog een herinnering.

Klompenmakersfamilies
Klompenmars Liempde

Liempde was een echt klompenmakersdorp. De vele wilgen en populieren rondom Liempde verklaarden de grote bedrijvigheid, want van die houtsoorten worden klompen gemaakt.

Klompenmars in Liempde
Klompenfabriek Traa

Met de April Klompenmaand krijgen de klompen en het populierenlandschap de extra aandacht die ze verdienen. Zo was het mogelijk een kijkje te gaan nemen bij Klompenfabriek Traa.

Klompenfabriek Traa
April Klompenmaand

“Om de klomp te laten voortbestaan moeten we er met elkaar waarde voor gaan creëren”, zo stelt John van de Laar, voorzitter van Stichting Klompenwerkplaats van de Toekomst.

Klompen van de toekomst