Europees erfgoed is cultureel erfgoed dat van belang is voor de Europese geschiedenis en cultuur, zoals cultuurlandschappen, monumenten, plaatsen van herinnering, maar ook immaterieel erfgoed, zolang het verbonden is met een object.

Als je kijkt naar de relatie tussen ons Brabantse populierenlandschap, de vele klompenmakerijen, het Brabants landleven en de gevoelde verbondenheid van mensen uit onze streek hiermee, dan vinden wij het zeer denkbeeldig dat dit cultuurlandschap wordt genomineerd en verkozen tot Europees Erfgoed.

Daarom wordt door Stichting Brabantse Klomp samen met partners (gemeenten, Nationaal landschap Het Groene Woud, Brabants landschap) een verzoek ingediend om het populierenlandschap op de Europese lijst van cultureel erfgoed te plaatsen. Vooraf wordt onderzoek gedaan in samenwerking met lokale (natuurwerkgroepen en heemkundekringen), regionale (Erfgoed Brabant, Het Groene Woud) en Rijksorganisaties (RCE) om voldoende argumenten en partners te verzamelen zodat een verzoek gedaan kan worden met maximaal rendement.

Zowel het handmatig klompen maken als het machinaal klompen maken zijn geplaatst op de lijst van Immaterieel Erfgoed Nederland.