Wil je meer weten over de Brabantse klomp? Lees dan snel meer over de historie. De Brabantse klomp kent namelijk vele mooie verhalen.
De geschiedenis van de klomp tot 1800
Door de jaren heen is er veel onderzoek verricht naar de klomp, maar waar de oorsprong vandaan komt, is nog niet met zekerheid vast te stellen. Het begon allemaal het houten plankjes die mensen onder hun voeten bonden.
Afbreekbaar
Het is logisch dat er weinig tot geen bewijzen gevonden zijn van de Brabantse klomp, omdat het product van zacht hout is gemaakt. Hierdoor vergaat de klomp in de loop der jaren. Daarbij was stookhout ook nog waardevol.


De klompenontwikkeling in de
Meierij tot 1900
Omdat de Meierij en mat name Sint-Oedenrode, Best, Liempde en Schijndel een zachte ondergrond hebben, is het een goed landschap voor Populierenbomen. Deze bomen zijn uitermate geschikt voor klompen. Daarbij waren er in de regio veel boeren die een extra bron van inkomsten wilden, hierdoor ontstonden en boeren met klompenmakerijen. Naar verloop van tijd kwamen er ook zelfstandige kleine klompenmakers.
klompenbedrijven
Klompenbedrijven kwamen in heel het land voor, maar in het zuidelijke deel van Nederland waren er de meeste. Uit telingen in 1857 bleek dat er ruim 900 klompenmakers waren in Noord-Brabant, waarvan een groot deel in de Meierij. Deze aantallen kun als indicatie worden beschouwd, omdat laaggeletterdheid een probleem was in die tijd.
De klompenontwikkeling in de
Meierij na 1900
Door vele sociale en economische veranderingen gingen veel nevenfuncties op in industrieën of zelfstandige bedrijven. Hierdoor waren vele klompenmakers aan het groeien. Door de groei ontstonden er bonden van klompenmakers om gezamenlijk hout te kunnen inkopen. Er was in die tijd namelijk veel concurrentie uit België. Nadat meerdere verenigingen waren opgericht, is er uiteindelijk één overgebleven: het klompenmakersgilde.
Gezamenlijk inkopen
Het voordeel van dit gilde was de gezamenlijke inkoop van hout in met name Rusland. Naar verloop van tijd was het niet meer aantrekkelijk om in Rusland in te kopen, omdat meer gemeenten en particulieren zelf wilgen- populierenhout gingen planten. Hierdoor was er meer binnenlands hout beschikbaar.

Klompenboek
Wil je meer weten over de geschiedenis van de klomp? Bestel dan het boek Op klompen naar school van Wim van Uden. In dit boek word het verhaal van de klomp nog eens goed uitgelegd.