Routes

Bestse Klompenbeleefroute

By 24 november 2020 No Comments

Fietsen

Bestse Klompenbeleefroute

Een treinstation. Een Brabants dorp. Batadorp en klompen als schoeisel is de Bestenaar niet vreemd. En… een buitengebied waar het populierenlandschap een constante bron van productie van klompenhout was. Waar de Eindhovense fabriek De Lucifer grote boscomplexen bezat voor de productie van lucifers

En waar nu, tegen het exclusieve natuurgebied De Scheeken nog steeds de populier een bepalende factor is van het kleinschalige agrarische landschap. Waar in vervlogen jaren elke boer zijn perceels- en weggrenzen en resthoeken beplantte met populieren en aanwendde om zijn huwbare dochters uit de verkoop van kaprijke populieren zijn bruidsschat mee te geven. En nu? Het landschap is nog grotendeels intact. Nieuwe economische motieven worden geïnnoveerd (zoals verduurzaamd populierenhout voor bouw) en garanderen de kracht van dit vitale landschap. Een heerlijk en afwisselend fietsgebied waar het landschap en het edelhert elkaar beconcurreren om de gunst van de recreant.

Ga op pad!

Pak de trein en fiets de Klompenbeleefroute door Best. Met zijn en natuur- en historierijke omgeving, waar de geschiedenis van Bata als belangrijke werkgever nog steeds is gevestigd, evenals de rijke klompengeschiedenis goed zichtbaar is. Tijd door traditionelen buurtschappen als Aarle en De Vleut en geniet van de oudste boerderij van Nederland (de Aarlesche Hoeve) en diverse kappelletjes. Bezoek de musea in de bos- en vennengebieden en rust uit bij fijne horecagelegenheden met een bourgondische Brabantse gastvrijheid: Best(s)e gastvrijheid!

Bekijk de route op de app