Verhalen

Familie van Hastenberg

By 3 juni 2020 No Comments

Hannes van Hastenberg

Geboren op 27-08-1899 in Sint-Oedenrode en overleden op 29-05-1975 te Liempde.

Hannes runde samen met broers Doy, Marien en Jaan en neef Hais een klompenmakerij in Boskant. In 1938 verhuisde hij naar Mill omdat hij daar werk kreeg bij de firma Van Hout als voorman in de klompenmakerij. Toen de woning van de ouders van zijn vrouw in Liempde vrij kwam verhuisde de hele familie naar Looeind (later Barrierweg genoemd) in Liempde. Daar vestigde Hannes zich in 1942 als zelfstandig klompenmaker. Zijn oudste zoon Wim, die toen net van school kwam, begon op zijn 12e meteen in de klompenmakerij. Zijn andere zoon Jas leerde het vak op de ambachtsschool in Boskant. Hij verongelukte in 1950. Toen Toon en Jan groter werden assisteerden ze na school ook in de klompenmakerij.

In de loop der jaren daalde de omzet en de noodzaak van zoveel personeel nam mede door de mechanisering af. Dat proces zette zich voort totdat al zijn meewerkende kinderen elders emplooi hadden gevonden. Hannes heeft zijn klompenmakerij gehad tot in de jaren ‘60. In 1932 won Hannes de Zilveren Klomp tijdens de Klompenbeurs in Sint-Oedenrode. De Zilveren Klomp is de prijs die de gemeente Sint-Oedenrode als wisselprijs beschikbaar heeft gesteld voor de beste klompenmaker. Hij is vervaardigd door de Firma De Leeuw te ’s-Hertogenbosch en wordt uitgereikt tijdens de jaarlijkse Klompenbeurs die sinds 1925 georganiseerd wordt in Sint-Oedenrode.

 

Wim van Hastenberg

Geboren 14-11-1930 in Sint-Oedenrode en overleden op 05-08-2000 te Boxtel.

Wim werkte bij zijn vader Hannes in de klompenmakerij vanaf de start van het bedrijf in 1942. Op zijn 12e leerde hij het vak van zijn vader. Wim is de enige zoon die klompenmaker is gebleven. Zijn verdere werkzame leven heeft hij gewerkt in de klompenfabriek van de Firma Van der Vleuten in Liempde. Het werk is dan inmiddels grotendeels gemechaniseerd. Daarnaast bleef hij ook handmatig

klompen maken. Hij maakte klompmallen die in de industrie werden gebruikt. En hij demonstreerde het oude ambacht op jaarmarkten en andere evenementen. Hoogtepunt hiervan was de presentatie van het klompenmakersvak op paleis Soestdijk ter gelegenheid van Koninginnedag. Heel trots was hij toen hij Nederlands kampioen werd in 1988, categorie ‘handwerk’ klompen maken. Ook had Wim een aantal vaste klanten met een bijzondere schoenmaat, die bij hem klompen op maat lieten maken. Als ‘hobby’ maakte hij bijzondere modellen, zoals bijvoorbeeld een damesklompschoen en een pump.