Verhalen

Familie van Houtum

By 3 juni 2020 juni 10th, 2020 No Comments

Driek, Jan en Willem
Driek en Jan van Houtum uit Liempde begonnen in 1882 met het vervaardigen van klompen. De eerste levering was op 9 oktober van dat jaar: 100 paar voor 26 gulden. Met vier paar extra voor het

geval er slechte tussen zaten. Willem, zoon van Driek, begon op zijn 13e direct na de lagere school in de werkplaats van zijn vader aan de toenmalige Koestraat in Liempde. Toen vader Driek in 1932 stierf nam Willem samen met zijn oudste broer het bedrijf over. In die tijd kwam echter de machinale fabricage van klompen al behoorlijk op gang, terwijl de economische crisis al goed voelbaar was. Het viel niet meer mee om met klompen maken de kost te verdienen. In de oorlogsjaren werd het hout bovendien ook bijzonder schaars. Willem besloot daarom in 1942 voor drie dagen in de week bij de klompenfabriek van de Firma Van der Vleuten te gaan werken. Hier heeft hij meer dan 40 jaar gewerkt. Als vakman maakte hij de mallen voor de klompenmachines en in zijn eigen schuurtje nog steeds klompen met de hand. Ook gaf hij met regelmaat demonstraties op jaarmarkten en beurzen.

 

Kasboekje

In het kasboekje van de familie Van Houtum werd van 1882 tot en met 1942 exact bijgehouden wat de handmatig gemaakte klompen opbrachten.

 

Presentatie klompenmakersvak op Soestdijk

Wim van Hastenberg, Willem van Houtum en familie Van der Vleuten presenteerden het klompenmakersambacht aan de Koninklijke familie tijdens Koninginnedag op paleis Soestdijk.