Verhalen

Klompenmakersfamilies: Fam Van der Velden – Best

By 21 maart 2019 april 1st, 2019 No Comments

Rond de vorige eeuwwisseling waren er in Best liefst 90 klompenmakerijen actief die een belangrijke afnemer waren van het populierenhout in de omgeving. Anno 2019 is alleen de immense fabrieksschoorsteen bij de rotonde naar Oirschot nog zichtbaar van deze belangrijke Bestse industrie. Bestenaren weten echter beter. Een telg van deze klompenmakersfamilie, Harrie van der Velden, produceert aan de voet van deze schoorsteen een doorontwikkeld klompenproduct in zijn bedrijf “Van der Velden Footwear” met de productie en export van Zweedse klompen en klompsokken.

Vóór de oorlog ‘40-’45 hadden de gebroeders 100 mensen in dienst en waren daarmee de grootste klompenmaker van Nederland. Zij produceerden jaarlijks zo’n 400.000 paar klompen in hun topdagen. In 1936 brandde de fabriek volledig af. Daar lieten de Van der Veldens zich niet door weerhouden en zij bouwden onverstoorbaar een nieuw fabriekscomplex op.

In gesprek met Harrie van der Velden blijkt de klomp nog steeds in hart en hoofd te zitten. Binnenkort zal zijn reuzenklomp, een geschenk aan de Bestse gemeenschap, in een openbare ruimte worden geplaatst. Daarmee doet Harrie recht aan de vele klompenmakers die Best de vorige eeuw bevolkten. Best als ‘klompengat‘ – zo genoemd tijdens de carnavalsdagen – zal door die reuzenklomp 365 dagen per jaar aan haar hoogwaardige klompenmakerijen en economische bijdragen aan het omringende vitale populierenlandschap worden herinnerd. Stichting Brabantse Klomp steunt dit initiatief van harte.

Familie Van der Velden