Routes

Liempdse Klompenbeleefroute

By 3 juni 2020 No Comments

Fietsen & wandelen

Liempdse Klompenbeleefroutes

Liempde heeft twee Klompenbeleefroutes: een fietsroute van 25 kilometer en een wandelroute van 8 kilometer. De fietsroute leid je door het kleinschalige (populieren)landschap in het buitengebied van Liempde, Sint-Oedenrode en Oirschot. Bij de wandelroute kom je langs diverse ‘klompenlocaties’ in het centrum van het dorp en loop je door het kleinschalige (populieren)landschap rondom Liempde.

 

Liempde was vroeger een echt klompenmakersdorp. In 1890 telt het dorp 29 klompenmakerijen waar dan 232 mensen werkzaam zijn. De vele wilgen en populieren die rondom Liempde groeien, verklaren de grote klompnijverheid, want van die houtsoorten worden de meeste klompen gemaakt. Veel boeren in Liempde maakten in de wintermaanden klompen als bijverdienste. In 1929 wordt er elektriciteit aangelegd in Liempde, waarna de klompenmakers geleidelijk overstappen op de machinale productie van klompen. Het ouderwetse handwerk sterft langzaam uit. Wanneer door de crisis van de dertiger jaren de prijzen dalen en er minder klompen worden verkocht, omdat er meer schoenen worden gedragen, kunnen veel klompenmakers hun bedrijf niet meer handhaven.

Ga op pad!

Anno 2020 kent Liempde nog één klompenmakerij, die van de familie Traa aan de Kapelstraat in Liempde. Bij bezoekerscentrum D’n Liempdsen Herd is een authentieke klompenmakerswerkplaats te bezichtigen en zijn diverse klompenartikelen te koop. Naast deze twee locaties, zijn diverse andere klompenlocaties opgenomen in de Liempdse Klompenbeleefroutes. Hiermee geven beide routes een mooi beeld van de invloed van de klompenmakerij op Liempde en het Liempdse landschap. Onderweg tref je ook diverse gezellige horecagelegenheden. Geniet van de Liempdse Klompenbeleefroutes!

Bekijk de route op de app