Verhalen

Ollandse Klompenmakersfamilie Van Aarle

By 24 november 2020 No Comments

Aan de Ollandseweg 159 in Sint-Oedenrode tref je Van Aarle Houtbedrijf met in haar logo “Vakmanschap sinds 1928”. Op dit adres hadden de klompenmakers Van Aarle in Sint-Oedenrode decennialang succesvol hun klompenfabriek.

In 1923 koopt Linnert van Aarle een café aan de Ollandseweg en verbouwt dat pand tot woonhuis met een klompenfabriekje. Linnert is een ondernemer die al snel inziet dat door mechanisatie de klompenproductie aanzienlijk kan worden opgevoerd. Zijn zonen worden geleidelijk ingevoerd in de productietechnische en commerciële bedrijfsvoering. Als Linnert in 1934 overlijdt draait de klompenfabriek volledig onder leiding van zijn vier zonen. Marinus en Jan starten vervolgens in de oorlogsjaren een klompenfabriek aan de Sint-Oedenrodeseweg 23 in Best, waar nu nog het Klompenmuseum Best is gevestigd. In 1954 stapt ook Hein* uit het bedrijf om in de Dommelstraat in Son en Breugel een bestaande klompenmakerij over te nemen. In 1955 neemt Karel de klompenfabriek in Olland formeel over van zijn broers, ook om zijn zonen Leo en Ad in het bedrijf een toekomst te geven. In 1964 wordt met het klompen maken gestopt en doorgezet als houthandel en houtzagerij, de laatste jaren innovatief in verduurzaming van populierenhout.

In tegenstelling tot de meeste klompenmakers in de omgeving maken de gebroeders grotendeels klompen van iepenhout en in mindere mate van wilg en populier. Bovendien beperken ze zich niet alleen tot het Brabantse Klompmodel met haar karakteristieke stompe neus. Omdat deze Ollandse ondernemers verkoopkansen zien buiten de provincie Brabant, richten ze zich in toenemende mate op de modellen en afzetmogelijkheden buiten Brabant. Voor Friesland, waar de vraag naar klompen van iepenhout groot is maken ze het Friese Klompmodel met de typisch spitse neuzen en voor Overijssel en Gelderland het Achterhoeks Klompmodel.

*De zoon van Hein, Harrie, zal later als klompenmaker nog lang actief blijven in Aarle-Rixtel. Zijn dochter Nicole heeft het klompenmakersvak geleerd en demonstreert ook nu nog het met de hand maken van klompen.