Verhalen

Rooise klompenfamilie Klerkx: boegbeeld van de klompenmakerij in Sint-Oedenrode

By 24 november 2020 No Comments

In Sint-Oedenrode herinnert alleen de reuzenklomp*, naar het ontwerp van Harrie Klerkx jr., in het parkje langs de Corridor en Dommel aan de zeer gedreven klompenfamilie Klerkx die in de hoogtijdagen van de klompenmakerij heel belangrijk is geweest voor de goede naam van het Rooise klompendorp.

 

Vader Harrie start rond 1921 zijn klompenwerkplaats aan de Boskantseweg 63 en maakt in de eerste jaren soms wel tien paar klompen per dag.

In 1958 neemt zijn zoon Harrie het bedrijf officieel over, inclusief de bedrijfsnaam “H. Klerkx – Machinale Klompenmakerij”.

Vanwege de hoge kwaliteit en draagcomfort is ook het ziekenhuis in Den Bosch een vaste afnemer van de Klerkx-klompen.

De machinale Klompenmakerij sluit op 13 september 1984.

 

Harrie heeft, samen met zijn broer Wim, zijn leven in dienst gesteld van het klompenambacht. Hij werkte steeds aan de perfectionering van de pasvorm en innoveerde ook met nieuwe modellen. Hij werkte vanuit zijn standpunt:

“Het draagcomfort van de klomp wordt bepaald door de kwaliteit van het ‘boren’ van de binnenkant en door de ‘kap’ van de klomp, het bovenste gedeelte boven de wreef van de voet. Draagt de wreef op één punt dan zal een aanhoudende foltering van de middenvoetsbeenderen het resultaat zijn”.

 

Harrie was ook een belangrijke trekker aan de Rooise Klompenbeurs. Als in 1948 het bestuur stopt, treedt hij mede toe tot het bestuur en blijft 37 jaar lang bestuurslid. Tussen 1943 en 1974 wint Harrie met zijn inzendingen maar liefst 15 keer de Zilveren Klomp op de klompenkeuring.

In 1986 krijgt Harrie, door zijn grote verdienste voor het Rooise klompendorp en Brabants klompenambacht, de zilveren erepenning van de gemeente Sint-Oedenrode.

 

*Van zijn hand is de reuzenklomp aan de Corridor die het klompendorp Sint-Oedenrode markeert. Deze klomp is in 1974 geschonken door het bestuur van de Klompenbeurs.