Verhalen

Rooise klompenmaker Jan van de Laar, markante klompengenius

By 24 november 2020 No Comments

Jan van de Laar groeide op in de klompenfabriek Gebroeders van der Laar, van zijn vader en ooms aan de Ollandseweg.

Jan begint in 1975 op 42-jarige leeftijd als zelfstandig klompenmaker. Hij vestigt zich naast Buitenrust aan de Schijndelseweg. Zijn zaken gaan goed en in 1987 breidt hij zijn bedrijf zelfs nog uit.

 

In latere jaren werd Jan door collega klompenmakers ‘de genius’ genoemd, want hij was erg bedreven in het maken van mallen.

Een klompenmaker had en heeft per klompenmaat en klompenvorm (vanaf de kinderklomp van 13 cm tot de grootste mannenklomp van 32 cm en dan nog voor verschillende vormen voor mannen en vrouwen) 2 mallen nodig, een voor de copieermachine (massief, voor de buitenvorm) en een voor de boormachines (hol, voor de binnenkant).

Eind 1980 nam Jan de mallen en machines van Harrie Klerkx over. Vanaf dat moment maakte Jan gebruik van de mallen voor het buitenmodel van Harrie Klerkx en van zijn eigen mallen voor de binnenvorm, want die bepaalde tenslotte de pasvorm die zijn klanten gewend waren.

Wat maakte de klompen van Jan van de Laar nou zo bijzonder? Dat was, naar zijn zeggen de pasvorm, speciaal voor de ‘Rooise mens’. Jan was ervan overtuigd dat de mensen in de streek rondom Rooi wat plattere en bredere voeten hadden.

Nadat Jan bij een val van zijn paard zijn nek brak, kon hij het klompenmakersvak niet meer beoefenen. Zijn zoon John voelde sterk de behoefte het familiebedrijf te reddden.

 

In de Gasthuishoeve in Sint-Oedenrode heeft John in 2019 de beste machines van zijn vader geïnstalleerd en creëert daar zijn “Klompenwerkplaats van de Toekomst”. Een innovatieve werkplaats, gericht op nieuwe vernieuwing in de klompenindustrie.